torsdag 23. oktober 2014

Ventetider med IVF

NB! Jeg ser det er mange som fortsatt leser denne artikkelen. Gjør oppmerksom på at det nå er en stund siden denne ble skrevet og ventetidene har forandret seg en del siden vi startet opp. 


Før vi kom i gang med IVF prossessen var jeg et eneste stort spørsmålstegn. Det var så mye jeg lurte på og så mye jeg ikke visste at jeg lurte på. Jeg brukte nettet flittig men så etter hvert at mange innlegg var gamle og ikke nødvendigvis relevante i nåtid, spesielt vedrørende ventetider. 

Her er litt om ventetidene vi har opplevd ved IVF- avdelingen på Riksen (2013-2014)Utredning
Dette gikk unna på ca to måneder. Etter første besøk hos fastlegen ble jeg henvist til gynekolog. Jeg valgte å gjøre dette privat pga ventetid. Innvendig UL, blodprøver gjennom en syklus for å sjekke hormonverdier og vips - overstått. Så var det mannen sin tur med sædanalyse. Ganske nøyaktig to måneder etter første time hos fastlegen var søknad sendt til sykehuset.

Vente på svar
Vi fikk et brev om at søknaden var mottatt og etter dette hørte vi ikke noe på 3 måneder. 3 laaaange måneder.

Innkallelse
Plutselig lå den i posten med time på poliklinikk en god uke senere. Et behagelig, konkret og informativt møte senere var vi godkjent for behandling.

Oppstart og første forsøk
Startet med Synarela dag 20 i første syklus etter timen på poliklinikk. Alt i alt tok det i overkant av 5 uker fra første spraydag til vi hadde satt inn et herlig lite embryo.

Første TIN
Startet med progynova på første mens etter "negativ-test-mens". Jeg hadde lest så mange steder at det måtte gå 3 måneder mellom forsøkene, og jublet når jeg skjønte at dette ikke gjaldt TIN.

Andre og tredje TIN
Samme som over, så det har vært et fryseforsøk ca annenhver måned.

Kort oppsummert har utredning, oppstart og totalt 4 innsettinger (hvorav 3 TIN) tatt 14 månder. Dette er da ved offentlig og ikke privatklinikk, der går det nok mye raskere. 

5 kommentarer:

 1. Hei - dette var informativt! Vi har vært gjennom utredning og sendt søknad til IVF, mottatt svar om at søknad er mottat, men er nå i denne laaaaange venteperioden som du beskriver. Som for din del varte i 3 mnd. Du ringte aldri sykehuset i denne perioden for å høre hvor dere lå an i søknadsbunken? Blir gaaaal av denne ventingen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anonym!
   Vi tok faktisk kontakt med sykehuset like før det var gått 3 måneder (hadde egentlig bestemt at vi skulle vente 3 mnd men da orket jeg ikke vente lenger), og da sa frøkna vi snakket med at det akkurat var sendt ut brev. Det kom i posten noen dager senere.
   Det er ingenting i veien for å ringe de og høre, i beste fall har de et svar og i værste fall ikke.

   Har dere ventet lenge nå? En sykepleier nevnte at de har hatt noen år med bemanningsutfordringer ifht antall pasienter, men at dette er på vei til å bli bedre. Håper du slipper å vente så lenge, og lurer du på noe må du ikke være redd for å ringe til behandligsstedet ditt.

   Lykke til med oppstart, håper det blir en fin opplevelse alt tatt i betraktning.
   Om du orker må du gjerne skrive inn igjen når dere får svar så får vi enda en oppdatert referanse på disse ugudelige ventetidene.

   Heier på dere! :)

   Slett
  2. Hei igjen og takk for svar :) Ringte sykehuset som sa vi var godkjent, men at det dessverre var veldig lang ventetid nå. 4 - 5 måneder fra mottatt søknad (som for vår del er fra 29. sept) til man får første samtale. Så det vil si 3 - 4 mnds venting til.

   Synes ventetiden er uutholdelig, så nå har jeg begynt å tenke på å gjøre første forsøk privat. Jeg har tette eggledere så har ikke sjans til å bli gravid på egen hånd :( I tillegg er jeg 35 år, og kjenner tiden gjør meg superstresset.

   Skriver gjerne en oppdatering når jeg vet mer om tid for forsamtale etc. Kunne mot formodning skje raskere - da hun fra sykehuset nevnte at de kanskje skulle øke kapasiteten.

   Takk for at du heier! Heier på deg også - for etter hva jeg forsto er du ikke gravid ennå, men krysser fingre!! :)

   Slett
  3. Å nei, så leit... Det er lenge å vente, og slike venteperioder føles jo gjerne lenger enn de er også. Jeg klarte ikke å tenke på noe annet de månedene...
   Håper virkelig det blir en ledig plass til dere tidligere! Evt så kan det jo se ut som at du fint rekker et forsøk privat først, der er det jo gjerne ikke ventetider.

   Hvis det er noen trøst så har det vært veldig "effektivt" etter at vi først kom i gang. Nå fikk vi en del embryo på frys, men det har egentlig gått slag i slag siden oppstarten, og jeg trengte ikke vente lenge på forsøk nr 2 heller (oppstart første syklus etter neg fryseforsøk).

   Vi har ikke lykkes enda, selv med veldig fine embryo, men håper at forsøk 2 blir den magiske runden. :)

   Håper du får en fin juletid og at ventingen ikke tar for mye energi. Tenk at når julen er over så er det jo ikke lang tid igjen, da er det kanskje bare snakk om uker og før du vet ord av det er du i hormonhimmelen... :)

   Slett
 2. Ja, det var kjipt det der :( Men det høres jo i hvert fall bra ut at det er "effektivt" når man først er innenfor!

  Får tenke litt mer på hvorvidt vi går for et privat forsøk først. I en "vanlig" verden er jo ikke 3-4-5 måneder uoverskuelig lang tid, men i denne sammenheng virker det uendelig.

  Ønsker deg en fin juletid også og lykke til med forsøk nr 2!!! Gleder meg til hormonhimmelen ;)

  SvarSlett